16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJumătate de miliard pentru un fost profesor

Jumătate de miliard pentru un fost profesor

Un fost profesor suplinitor din judeţul Gorj a câştigat un proces împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi trebuie să primească despăgubiri în valoare de sute de milioane de lei vechi.

GORJ. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj trebuie să-i plătească unui fost profesor despăgubiri de o jumătate de miliard de lei vechi. Constantin Crăciun, fost profesor suplinitor de discipline tehnice, a dat în judecată ISJ Gorj pentru că a fost nedreptăţit la concursul pe care l-a susţinut, în urmă cu doi ani, pentru continuarea activităţii didactice. Acesta a fost declarat respins, după ce catedra pentru care a susţinut concurs a fost desfiinţată, în locul acesteia apărând altă disciplină. Astfel, Constantin Crăciun nu şi-a mai putut continua activitatea la catedră. Considerând că a fost nedreptăţit, acesta s-a adresat instanţelor de judecată. Tribunalul Gorj i-a respins acţiunea, dar fostul dascăl a declarat recurs. Curtea de Apel Craiova i-a dat câştig de cauză acestuia şi a stabilit că ISJ Gorj trebuie să-i plătească despăgubiri în sumă de 500 de milioane de lei vechi, pentru perioada în care nu şi-a desfăşurat activitatea.

Profesorul suplinitor a ajuns şomer

„În anul 2004 am susţinut concurs pentru ocuparea unui post de profesor suplinitor. Am fost repartizat la Grupul Şcolar Bâlteni, unde am activat în anul şcolar 2004-2005. În anul 2005, am susţinut din nou concurs pentru reocuparea catedrei. Am dat examen pentru discipline tehnice şi am luat cea mai mare notă la profilul de învăţământ profesional, dar nu am reuşit să ocup postul, pentru că s-a afişat catedră de mecanică – metalurgie, profil inexistent pentru Grupul Şcolar Bâlteni, iar catedra de discipline tehnice a fost scoasă. Conducerea Inspectoratului Şcolar a dat posturile profesorilor suplinitori care luaseră note de 1 şi 2, considerând că li se acordă continuitate, încălcându-se astfel prevederile legale ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Am depus contestaţie la Inspectoratul Şcolar, dar a fost respinsă“, a povestit Constantin Crăciun. Din toamna anului 2005, acesta nu a mai lucrat în sistemul de învăţământ, iar o perioadă s-a aflat în şomaj.

Conducerea ISJ Gorj nu cunoaşte cazul

Constantin Crăciun s-a adresat apoi instanţelor de judecată. Tribunalul Gorj nu i-a dat câştig de cauză, după ce dosarul a fost judecat timp de peste un an. Fostul profesor suplinitor a contestat hotărârea la Curtea de Apel Craiova, care a decis că acesta are dreptate. „Curtea de Apel Craiova a stabilit un prejudiciu de 500 de milioane de lei pentru faptul că nu am fost încadrat şi, în plus, să se rejudece încadrarea mea“, a precizat Constantin Crăciun.
„Nu cunosc acest caz. La noi vin mii de oameni. La mine nu s-a prezentat nimeni cu numele acesta şi cu această speţă, iar eu sunt preşedintele Comisiei de mobilitate. Să mă interesez la compartimentele de specialitate, dar lumea este plecată în concediu în această perioadă. În 2005, când s-a susţinut concursul cu pricina, eu am venit la inspectoratul şcolar, dar nu am fost eu preşedintele comisiei de examinare“ a declarat Gheorghe Mitescu, inspectorul adjunct al ISJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS